Louie Psihoyos-The Cove

Ric O'Barry, aktivist grup OPS'den bir grup ile bir araya gelerek Japonya'nın Taiji şehrindeki yunus katliamıyla ilgili bir belgesel hazırlar: The Cove. Belgesel, 2010'da Akademi En İyi Belgesel ödülünü kazanır.
Ric O'Barry, Flippers dizisinin beş dişi yunusunu yakalamış ve eğitmiştir: "Yunusun yüzündeki gülümseme doğadaki en aldatıcı yanılgıdır. İnsana yunusun hep mutlu olduğu hissini verir." Yunuslarda nefes almak istemlidir ve nefeslerini tutarak istemedikleri bir hayata son verebilirler. Ve eğittiği yunuslardan Cathy, Ric'in kollarında nefesini tutarak intihar eder. O gün Ric, esaret altındaki yunusları serbest bırakmaya hayatını adar.
Taiji, dışarıdan gelecek birinde yunuslar ve balinaları seven bir şehir izlenimi uyandıracak kadar yunus ve balina resim ve imajlarıyla doludur. Ancak buradaki balıkçılar, yunusların sese duyarlılıklarından faydalanıp çekiçlerle ses duvarı oluşturarak yunusların göç dalgasını kıyıya sürüklemekte, ardından bir kısmını dünyanın her yerinden akvaryumlardan gelenlere her biri 150000 dolar civarında bir fiyatla satmakta, ölü yunusları ise yüksek miktarda cıva içermesine rağmen bölge insanlarına satmaktadırlar. Senede 2-3 milyon dolar gibi bir para kazanıyorlar.
Taiji'de balıkçılar, fotoğraf çekilmesine izin vermiyor, gelenleri uzaklaştırabilmenin tek yolu olan tutuklatmak için kışkırtıp tutuklatacak sebep oluşturmaya tahrik ediyorlar. Yunusla ilgili şehre gelenleri polis, sivil araçla takip ediyor ve sorguya çekiyor. Belediye, gerekli izinler için işi yokuşa sürüyor, en sonunda da izin veremeyeceğini söylüyor. Tüm bunlar karşısında ekip, tam organize olarak Ocean Eleven tarzı bir operasyona imza atar; hazırlıklar yapar, 47 büyük siyah bavulla Japonya'ya uçar, geceleri gizlice deniz altına kamera ve mikrofonlar yerleştirir, tepelere taş şeklindeki kutulara saklanmış kameralar koyar. Ardından da tüm vahşeti sesle birlikte kameraya alır.
Belgesel, sadece Taiji'de tutsak edilen ve katledilen yunuslarla ilgilenmez, denizdeki memelileri korumak için kurulmuş dünyadaki tek organizasyon olan IWC'nin çarpıklıklarından da bahsetmektedir. Tüm deniz memelilerini korumak için kurulan IWC'nin koruma kapsamına yunuslar girmez. Ve Japonya, bazı ülkeleri yanına alarak alınmış kararları istediği şekle sokmakta, çıkarlarına uygun kararları da aldırmaktadır.
Youtube'da belgesele karşı hazırlanmış iki parçadan oluşan video var: birinci part ve ikinci part. "Are Caucasians in the United States and Europe and America et al. using the dolphin to beat Japan?" argümanı, karşı tarafın olaya yaklaşımındaki sığlığı göstermektedir. Özellikle ikinci videonun sonuna Batı'da diğer hayvanların kesimini koymak, Japonya'daki yunus katliamını meşrulaştırmaz. Hem Japonya'da hem Batı'da hayvanların vahşide katledildiğini görüyoruz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Turgut Uyar - Büyük Saat