Jehane Noujaim- Al Midan/Sara Taksler - Tickling Giants

Tahrir Meydanı'nda Arap Baharı sürecinde Şubat 2011'den başlayan Mısır Devrimi'nin sonradan eklemeyle 2013 yılına kadarki, yani Sisi'nin başa geçtiği döneme kadar, sürecini katılımcılarının gözünden anlatan belgesel.
Aşağıdaki entry belgeseli kabaca özetlemiş:

kaynak: ekşi

Pek fazla birşey demeyeceğim. Uzaktan takip edebildiğimiz Mısır'da cereyan eden olayları bir de bizzat yaşayanların gözünden bakmanızı öneririm. İnsanlığın koordinatları ne olursa olsun özellikle Doğu'da ise hep aynı kader ve kader aktörleriyle karşılaştığını görmek hüzün verici. İbn-i Haldun'un dediği gibi coğrafya kader midir? Ancak yeni jenerasyonun enerjisi ümit veriyor. Ara ara memleketimizin de gündemini işgal eden Mısır'daki olayların bize aktarılana kadar ne kadar deformasyon yaşadığını görebilirsiniz ve görmelisiniz de. İzleyin.
"Vicdan aradığımız kadar lider aramıyoruz. Lider dediğin nedir ki? Çözümü cennetten mi indirecekler? Bunu yapamazlar. Olay şu ki; eğer toplum içinde bu vicdanı yaratabilirsek iyi bir cumhurbaşkanı bulabiliriz. Bizi yönetecek bir lider aramıyoruz. Çünkü Tahrir'e giden herkes bir liderdir. Biz, vicdan arıyoruz."


Bir diğer belgeselde ise, Mısır'da Arap Baharı protestoları başladığında yayınlanmaya başlayan bir talk show'un Sisi'nin başkan seçilmesinden kısa bir süre sonrasına kadarki başına gelenleri anlatıyor. Bir hiciv programının başına gelenlerden farklı yönetim şekillerinin insanların arzuladığı ifade özgürlüğü kavramına ne kadar yakın olduklarını gözlemleyebilirsiniz. Belirtmeden geçemeyeceğim ki bazı sahneler tanıdık gelebilir; evet, bunların hepsi Mısır'da yaşanmış. Eğer son dönemde Mısır'da olanlar üzerine biraz bilgi edinmek istiyorsanız izlemelisiniz.
"If your regime isn't strong enough to handle a joke then you don't have a regime."

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Turgut Uyar - Büyük Saat