Damián Szifrón - Relatos Salvajes

"Todos podemos perder el control" [herkes kontrolünü kaybeder]
Bu yıl film yönünden zengin ilerliyor. The Grand Budapest Hotel ile başlayan şaşırtıcı film serisi Gone Girl, Boyhood, Interstellar, Birdman sonrası Relatos Salvajes ile devam ediyor. Her biri bu senenin izlenmesi gereken filmlerinden.
Damián Szifrón'ın çoğunu küvetinde yazdığı(2) ve sekiz haftada çektiği(3) Oscar 2015 En İyi Yabancı Dilde Film'e aday olan eseri, birçok yerde de ifade edildiği gibi sinirli, asabi ve öfkeli insanların yaşadıklarını hikayeleştiren birbirinden bağımsız altı bölümden oluşmaktadır. Sıradan insanlar, sıradan hayatlarına devam ettikleri bir sırada tecrübe ettikleri bir olay karşısında öfke yaşıyor ve kendilerini kontrol edemeyip bu öfkenin körüklediği insiyatifle kendi elleriyle yaşadıklarının intikamını alıyorlar. Filmin adı "Revenge" de olabilirdi ama intikamın insana dönen bedelinden dolayı "Return" daha güzel olur.
Film, ilk hikayesini anlatarak başlıyor. Ve bölüm sonunda uçak tam çarpacak iken sahne donuyor; ayaklanan yaşlı bir çift ve blurlaşmış uçak. Aslında jenerik sonrası -ki jenerikte filmde yer alan her ana karakter ve yönetmen kadrosu bir hayvanla özdeşleştiriliyor(4)- gelecek hikayeler hakkında kısa bir ipucu oluyor; uçağın düşmesi kadar olağan fakat bu kadar insanın aynı uçağa toplanması kadar hayal ürünü hikayelerden oluşan bir film olacak. Bana en vurucu gelen üçüncü hikaye oldu. No Country For Old Men tadında olmuş. İki karakterdeki değişim paralel sergilenmiş. Hele finalin aşk cinayeti diye noktalanması olağanüstü muhteşem olmuş. 
Filmde yer alan birkaç müzik: 1, 2, 3.
İzleyin.
Abogada Victoria: What the judge won't take into account is the violence that you are using with your wife... 
Simón: WHAT VIOLENCE?
(1) resim kaynağı: http://www.cinesargentinos.com.ar/static/archivos/39298
(2) http://www.imdb.com/title/tt3011894/trivia?item=tr2390626
(3) http://www.imdb.com/title/tt3011894/trivia?item=tr2390247
(4) http://www.imdb.com/title/tt3011894/trivia?item=tr2396277

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş