Armando Iannucci: The Death of Stalin


Fabian Nury'nin yazdığı Fransız bir romandan uyarlanan Armando Iannucci'nin son filmi Stalin'in Ölümü (The Death of Stalin), Sovyetlerin dramatik hikayesini komedi formatında beyazperdeye aktarıyor. Perde, Stalin ile açılıyor fakat senaryo Stalin sonrası politik oyunlar üzerine kurgulanmış. Ama tabiki Stalin'in filmde çok kısa süren Rusya'sında yine bir yönetmenin tercihi, gaddarlığını aktarmak oluyor. Sonrasında sahne, Khrushchev, Malenkov, Molotov ve Beria arasında gücü ele geçirme mücadelesine kalıyor. Siyasi olarak ciddi bir konunun komedi tarzında perdeye aktarımı açısından filmi değerlendirirsek kendine has bir yapıt olduğunu söyleyebiliriz. Olaylar hızlı akmakta, olabildiğince dramatik durumlardan komik durum devşirilmektedir. Oyuncu kadrosu, şimdiye kadar yaptıklarıyla kendini ispatlamıştır; yönetmen, çektiği dizilerle komedi tarzında adından bahsettirmiştir. Dolayısıyla eserin emektarları, yaptıkları işin çok uzağında olan insanlar değil; ellerine sağlık, bir akşam izlemek için güzel bir eser ortaya çıkarmışlar. Bu arada, filmin kapanışı da izlemeye değerdir:
People being erased from the pictures in the end credits of the movie refers to the widespread visual censorship practice in the USSR when the Soviet government was erasing some purged figures from Soviet history by altering their images or deleting them from the pictures all together.(1)
Söz konusu film, Rusya'nın değerlerini aşağıladığı iddia edilerek Rusya'da yasaklanmış(2). Filmle alakalı hoşuma giden bir not:
In one scene, Beria locks a young woman in a cell and then gives her a bunch of flowers upon release. Beria was a notorious sexual predator, sometimes driven around Moscow in search of victims. After Beria had finished with his victims, they were routinely offered a bunch of flowers. To accept was to imply that whatever had happened was consensual. To refuse meant arrest and disappearance.(3)

Filmden aktarabileceğim en güzel alıntı:
Nikita Khrushchev: This is how people get killed, when your story don't fit.
(1) https://www.imdb.com/title/tt4686844/trivia?item=tr3841236
(2) https://www.imdb.com/title/tt4686844/trivia?item=tr3799716
(3) https://www.imdb.com/title/tt4686844/trivia?item=tr3666681

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş