Frank Capra- It Happened One Night

IMDB Top 250'de izlemediklerimin listesine bakarken bu film gözüme çarptı ve geçen akşam izleyiverdim. İyi de etmişim. Aday gösterildiği 5 dalda 5 Oscar alan romantik komedi bir film. Söylenen odur ki "It Happened One Night did not invent the romantic comedy, but it added new layers to it".(2) 

Filmin hikayesi bir eleştiride denildiği gibi, "difficult to analyze, impossible to designedly reproduce. Just a happy accident."(3) sonucu gelişen komik ve romantik olaylar zinciridir. Zengin milyonerin (Alexander Andrews) şımarık ve sevimli kızı (Ellie), evden bir kaçışında tanıştığı ve babasının evlenmesine onay vermediği adamla (King Westley) evlenmek için yine -bu sefer yattan atlayarak- kaçar. Ellie Miami'den Newyork'a gitmek için otobüs durağına geldiğinde, kendisini arayan babasının adamlarından  kaçmasına bir gazeteci (Peter Warne) yardımcı olur. Ve bir anlaşma yaparlar: Pete, Ellie'i Newyork'daki sevgilisine kavuşturacak ve sonrasında bu yolculuğun hikayesini gazetesinde yazabilecek. Fakat olaylar beklenmedik şekilde ilerler. Ellie, Pete'e aşık olunca işin rengi değişir.

Filmde diyaloglar kısa ve öz sadeliktedir, beyninizi zonklatacak ağdalı cümleler yoktur. Espriler temizdir ve gerçekten çok güzel komik sahneleri var. Fakat filmin sonuna doğru sizi alıp duygusallığa, hüzüne gömer. Filmi özgün kılan öğeler: Eriha şehri duvarı ve çiğ havuç yeme mevzusu.

#krala yol verin


#oh yeah'ın cevabı
Driver: Hey, wait a minute! What do you think you're doing?
Pete: Huh?
Driver: The papers. The papers. What's the idea of throwing them out?
Pete: The papers? It's a long story, my friend.I never did like the idea of sitting on newspapers. I did it once, and all the headlines came off on my white pants. It actually happened. Nobody bought a paper that day. They followed me all over town and read the news off the seat of my pants.
Driver: Oh, A fresh guy, huh?. What you need is a good sock on the nose.
Pete: Listen partner, you may not like my nose, but I do. I always wear it out in the open so if anybody wants to take a sock at it, they can do it.
Driver: Oh yeah?
Pete: Now, that's a brilliant answer. Why didn't I think of it? Our conversation could have been over long ago.
Driver: Oh yeah?
Pete: If you keep that up, we won't get anywhere.
Driver: Oh yeah?
Pete: You got me. Yeeaaah!

[birkaç dakika sonra]
Ellie: Driver, I'm going to be a few minutes late. Be sure to wait for me.
Driver: Oh yeah?
Ellie: Yes.
[Pete şaşkın şaşkın bakar.](4)

#nasıl otostop çekilir

[hemen sonrasında arabada]
[after Ellen stops a car by showing her leg]
Peter Warne: Why didn't you take off all your clothes? You could have stopped forty cars.
Ellie Andrews: Well, ooo, I'll remember that when we need forty cars.

#götüreceğin yere gidelim


Filmle alakalı birkaç tırıvırı (5):
-Claudette Colbert (filmdeki Ellen Andrews) kamera önünde soyunmayı reddettiğinden yönetmen Frank Capra "the walls of Jericho" fikrini bulmuş.
-Claudette Colbert, bayan ana karakter rolün teklif edildiği altıncı aktrismiş. Kendisinden önceki beş aktris teklifi reddetmiş. Caludette ise, iki maaş ve dört hafta veya daha az sürede çekimin biteceğinin garanti edilmesi şartlarıyla teklifi kabul etmiş.
-Claudette, çekimin her günü şikayet etmiş. Hatta çekimin son günü bittikten sonra uğradığı arkadaşına "I just finished making the worst picture I've ever made" demiş.
-William L. Shirer'in "Berlin Diary" adlı eserine göre, bu film Adolf Hitler'in en sevdiği filmlerden birisiymiş.

(1) resim: http://www.eastbayri.com/wp-content/uploads/2013/01/c-spotlight-Happened-One-Night.jpg
(2) http://www.reelviews.net/php_review_template.php?identifier=1984
(3) http://variety.com/1934/film/reviews/it-happened-one-night-2-1200410931/
(4) http://www.imsdb.com/scripts/It-Happened-One-Night.html
(5) http://www.imdb.com/title/tt0025316/trivia?ref_=tt_ql_2

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş