Mimozalı Kadın Sergisi ve Karanlıkta Diyalog Etkinliği

Bugün göz zevkinin -zevk belki yanlış kelime, heyecan yada tecrübe denebilir- zirvelerini yaşadım. Önce başyapıt değerinde eserleri gördüm, ardından karanlığın içinde yolumu bulmaya çalıştım.
Osman Hamdi Bey'den Halife Abdülmecit Efendi'ye, Hikmet Onat'tan Namık İsmail'e ve daha birçok Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri sanatçılarının 76 yapıtının Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) Resim ve Heykel Müzesi Antrepo 5'deki geçici Mimozalı Kadın sergisine gittim. Herşeyi ile, ortamı ve eserleriyle, güzel bir sergi olmuş. Sanırım alan darlığından ötürü resimlerin karşısına oturak koyulmamış. Olsaydı iyi olurdu, fakat bu hali ile de gerçekten güzel olmuş. Sergiye gitmenizi öneririm, özellikle aşağıdaki resimlerin orijinallerini görebilmek için..



























Karanlıkta Diyalog, bir grup etkinliği. Gayrettepe Metro İstasyonu Sergi Salonu'ndadır. Zifiri karanlık bir ortam. Gözünüzü kapattığınızda bulunduğunuz ortamla gözünüzü açınca karşılaşıyorsunuz. Karanlık tokat gibi yüzünüze vuruyor. İçinizde hep bir ışık umudu ile yola çıkıp trafik ışıklarında -ama sadece ses var- karşıdan karşıya geçiyor, trene ve vapura binip birine misafirliğe gidiyor ve film izliyor, ardından bir kafede oturuyorsunuz. Ama bunları gözlerinizi ne kadar açıp kapasanız da hep karanlıkta kaldığınız bir ortamda yapıyorsunuz, ya da aslında yaşıyorsunuz. Yoldaşınız bir asa ve bir âmâ. İnanılmaz bir tecrübe, tam empati ve arkadaşlar gibi muhteşem bir ortam. Gözleriniz olmasa ne yapacağınızı 1,5 saatin her saniyesi boyunca tecrübe ediyorsunuz. Kesinlikle gidin ve yaşayın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş