Steve McQueen- 12 Years a Slave

Based on a true story.
"[Upon meeting his family again after 12 years] I apologize for my appearance. But I have had a difficult time these past several years."
Özgür doğan ancak 33 yaşında kaçırılıp köle edilen ve 12 yıl köle kaldıktan sonra tekrardan özgürlüğüne kavuşan Solomon Northup'un anılarını yazdığı Twelve Years A Slave kitabının sinemaya uyarlamasıdır. Kitaptan alınan senaryonun tatlı bir akışı olmasa da özellikle yardımcı oyuncular, karakterlerinin hakkını vermişler. Ve özellikle ve sadece bu sahne vurucu ve etkileyici olmuş:

Filmle ilgili birkaç ayrıntı:
-Yönetmen Steve McQueen özgür doğan fakat sonrasında kaybedip köle olan bir adam hikayesi yazarken karısı Solomon Northups'un biyografisini bulur ve Steve'e verir. Solomon'u daha önceden hiç duymamış olmasına şaşıran Steve, kitabı çekmeye karar verir.
"[My wife] found this book called 12 Years a Slave, and I read this book, and I was totally stunned. It was like a bolt coming out of the sky; at the same time I was pretty upset with myself that I didn't know this book. ... Slowly but surely I realized that most people, in fact all the people I knew did not know this book. I live in Amsterdam where Anne Frank is a national hero. She's not just a national hero, she's a world hero, and for me this book read like Anne Frank's diary but written 97 years before — a firsthand account of slavery. I basically made it my passion to make this book into a film."(2)
-Filmde Ford, Solomon'u 1,000 dolar ve Eliza'yı 700 dolara satın alır. 1841-2014 arası eflasyona göre hesap yapıldığında ücret 27,000 dolar ve 19,000 dolar ediyor.
-Solomon Northup'un yakınında birkaç kişinin linç edildiğini gördüğü ağaç, gerçekte de linçde kullanılıyormuş ve etrafı öldürülmüş köle mezarlarıyla sarılmış.(3)

(1) resim: http://cdn3-www.craveonline.com/assets/uploads/2013/09/12-Years-A-Slave.jpg
(2) http://www.npr.org/2013/10/24/240288057/12-years-a-slave-was-a-film-that-no-one-was-making
(3) http://www.imdb.com/title/tt2024544/trivia

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş