Olivier Assayas -Carlos the Jackal

Dünyanın büyük devletlerinin arananlar listesinde ilk sırada yer alan, hakkındaki herhangi bir olaydan bahsedilirken efsanevi havanın katıldığı ünlü uluslararası terörist Ilich Ramírez Sánchez'in, namı diğer Çakal Carlos, 1970lerden yakalanıp Fransa'da hapishaneye koyulduğu 1994 yılına kadarki hayatını içeren üç bölümlük kısa dizi. 

Dizide dikkatimi çekenler:
-Dizi, hikayenin tarihi bilgi ve belgelerin araştırılmasıyla ortaya çıktığını, Carlos'un hayatıyla ilgili çoğu detayın hala sır olduğu ve bu yüzden dizinin bir kurgu olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek başlar.
-Ilich Ramírez Sánchez, Venezuelalı bir Marksist-Leninist'tir.
-FHKC'nin Avrupa sorumlusu Muhammed Boudia'nın bombalı suikastte ölür. Carlos, FHKC'nin lideri Waide Haddad'la Beyrut'ta görüşerek Boudia'nın yerine talip olur.
Ramirez: I believe I can replace him.
Haddad: You're still a boy. I need men.
Ramirez: So you don't trust me because I'm young?
Haddad: Yes, prove yourself. We will give you mission.

-Ramirez, dünya üstündeki devrimcileri birleştirmeyi hedefler, metot olarak uluslararası bir mücadeleyi savunur.

-Ardından dünya üzerindeki devrimci gruplardan destekler gelmeye başlar: Japon Kızıl Ordusunun Markist-Leninist örgütü de Filistinlilere ideolojik olarak sempati duyar, Alman Devrimci Hücreleri destek verir, İhtilaci Hücreleri destek verir.
Angie : Carlos scares me. Life means nothing to him.
Boni : He's a soldier. A leader. You're under his command.
Angie : I'm a political militant. I hate armies and soldiers. I fight for a cause.
Boni : So does he.
Angie : I wish I were so sure.

-Etrafına bayanlardan bir çember kurar. Ve bu çemberi hem kendini hem silahlarını saklamak için kullanır.
-İlk bölümün sonunda Carlos, evine  gelen üç Fransız ajanını soğukkanlılıkla vurur.

-1975 yılında Viyana'daki OPEC toplantısında büyük çoğunluğu bakan olan 60dan kişiyi rehin alır ve üç kişiyi öldürür. Ardından yapılan pazarlıkların sonunda uçakla Cezayir'e inerler ve rehineler serbest bırakılır, Carlos 20 milyon dolar civarı para alır ve serbest kalır.


-Macaristan'a gider. Gizli servis kendisini takip eder. Carlos'un kafası atar ve silahı alıp aşağı iner, kendisini takip eden Macar gizli servis ajanlarını tehdit eder. Ardından Macar gizli servisinden yetkililer gelir ve güvenliğini sağlamayı teklif ederler.
Carlos: My personal respect is my commitment.

-OPEC baskını sonrası Libya delegesini öldürdü diye kızıp uçağı Libya'ya indirtmeyen Kaddafi, müttefik olur.
-Soğuk savaş bitince eski müttefikler (Suriye, Irak, Libya, Batı Almanya, Macaristan, Rusya..) desteklerini keserler. Ve Carlos İran'ın desteğiyle kendine Sudan'da yer bulur. Carlos'un Sudan'da olduğunu tespit eden Fransızlar Sudanlı yetkilerle anlaşır, Sudanlılar Carlos'u uyuşturup uçağa bindirir ve Fransız gizli servis başkanı "fransız topraklarındasınız" der.

-Edgar Ramirez, oyunculuk olarak çok iyi iş çıkarmıştır. Müzikler kötü olmamakla birlikte çok iyi de değildir. Senaryoda olay kurgusu, bütün anlatmak istenen olayları üç bölüme sığdırmak için hızlı işlenmiştir, fakat iyi-kötü arası eşik sınırını aşmamış, iyi tarafta kalmayı başarmıştır. Politik gangster film izlemek isteyenlerin kaçırmaması gereken bir eser olmuş.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş