Stefan Ruzowitzky- Die Falscher

Bir diğer soykırım temalı Avusturya menşeli ve En İyi Yabancı Film Oscar ödüllü eser; Die Falscher. Nazilerin İtilaf Devletlerinin ekonomilerini çökertip piyasalarında kaos yaratmak için sahte para basarak yürüttükleri Operasyon Bernhard'ın hikayesi. Senaryo, Adolf Burger'in yazdığı anılarına dayanıyor.
Hikaye gerçek hayattan alıntı olmasına rağmen bir The Pianist veya Schindler's List kadar germez, kalbinizi yormaz. Kamp koşulları daha iyi olduğu için diğer filmler kadar içinizi hüzün, karamsarlık kapsamıyor. Oyuncular, karakterlerinin hakkını vermişler. Özellikle, anakahraman Salomon Sorowitsch, üstün performans sergilemiş. Fakat kamera yersiz şekilde fazla yakın çekim yapmış. 
Tema, kötü şartlardan kurtulanların hayatları ile vicdanlarının arasında kalması. Yaptıklarını devam ettirirlerse diğer kamplara göre çok iyi şartlarda yaşayacaklar; temiz yataklar, masa tenisi oynamak için masa, arada ikram edilen sigara, haftada birgün duş, daha iyi yemekler, çok daha iyi muamele. Fakat eğer yaptıklarında iyi olmaya böyle devam ederlerse savaş daha uzun sürecek ve gaz odasında katledilenlerin sayısı artacak, yeni kamplar kurulacak ve daha fazla insan ölecek. Film, işlenen temayı başarılı biçimde beyazperdeye aktarmış.
Vurucu sahne: diğer kamptakileri öldüren kurşunların tahta duvardan tenis oynayanların tarafına geçişi..
-Why earn money by making art? Earning money by making money is much easier.
Okunabilecek yorumlar: 1, 2. Film izlemeye değer.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş