Malik Bendjelloul- Searching For Sugar Man

"Rodriguez: Thanks for keeping me alive!"
Şimdi size basit olan fakat imkansız gözüken bir hikaye anlatacağım. Bir adamın varlığını düşünün. Müzik yapmanın menbaı olan memlekette yani Amerika'da yaptığı amele işlere ek olarak müzik yapsın. Albüm çıkarsın ve bu albümünü belki de sadece altı kişi satın alsın. Ve müzik kariyeri daha fazla yürüyemesin. Ancak bu sırada yaşadığı yerden binlerce mil uzaklıkta despotlukla yönetilen ve herşeyin yasak yediği bir ülkede aynı albümü, yarım milyondan fazla satsın, her evde bulunsun, dillerden şarkıları düşmesin, hatta daha da ileri gitsin ve ülkedeki devrimin sesi soluğu olsun, ilham kaynağı haline gelsin. Fakat bu ülkede kimse bu adamın kim olduğu hakkında hiçbir şey bilmesin, adam tamamen muammaya dönüşsün ve hakkında bilinen tek şeyin farklı rivayetlerde farklı şekillerde anlatılan intihar ettiği olsun. İnanılır gibi değil; dünyanın bir ucunda sosyal katmanların alt tabakalarında bir şekilde hayat mücadelesi sürdürürken diğer ucunda üst tabakalarında namın yürüsün. İnanın, evet böyle birisi var: Sixto Rodriguez. Meksika kökenli, Amerika'da albümleri hiç satmaz iken Güney Afrika'da Elvis Presley'den daha ünlü olan Amerikalı şarkıcı.
İşte meçhul olduğu ülkeden yani Güney Afrika'dan iki insan, Stephen 'Sugar' Segerman ve Craig Bartholomew Strydom, bu meçhul adam hakkında birşeyler bulabilmek için yola çıkıyorlar. Bu arama süreçi, süreçte yaşadıkları ve bulabildikleri herşey belgesel haline getirilmiş: Searching for Sugar Man. Aldığı onlarca ödüle bakmadan herkesin 'ben de izledim' demesi gereken bir eser:
"I hope you're able to see this film. You deserve to. And yes, it exists because we need for it to." Roger Ebert(1)
Belgeselde çalan Rodriguez'in şarkıları:
Bence belgeselin en iyi sahnesi:

Sanatçı dediğin adam budur:
  • Oscar törenine film yapımcılarının başarısını gölgelememek için katılmaz. Hatta ödülü kazanırken kendisi o sırada uyuyakalır.(2)
  • Belgesel sonrası albümleri tekrardan basılmış, dünyanın en büyük salonlarında bütün biletlerin birkaç dakikada bittiği konserler vermiş olmasına rağmen hala 40 yıldır yaşadığı evde yaşamaya devam etmektedir.(3)
  • Belgeselde ilkten gözükmek istemez fakat fazla ısrar üzerine kabul eder: "His kids told me [Malik Bendjelloul] I  could probably meet him, but I shouldn't get my hopes up about an interview. I went to Detroit every year for four years. He didn't agree to be interviewed until my third visit. I think he only changed his mind because he felt kind of sorry for us. He saw how hard we were working and was like, 'I think I better help these guys.'"(4)
Belgeselle ilgili tırıvırı:
  • Kaynak kesintisinden dolayı filmin sonu yönetmenin IPhone'una indirdiği bir uygulama ile çekilir. (5)
Bunu izlemeyeni ileride dövecekler. Ben söyledim. Sonra söylemedi felan demeyin.

resim: http://graphics8.nytimes.com/images/2012/07/27/arts/27SUGAR_SPAN/27SUGAR_SPAN-articleLarge.jpg
(1) http://www.rogerebert.com/reviews/searching-for-sugar-man-2012
(2) http://en.wikipedia.org/wiki/Sixto_Rodriguez#Searching_for_Sugar_Man
(3) http://www.rollingstone.com/music/news/rodriguez-10-things-you-dont-know-about-the-searching-for-sugar-man-star-20130328
(4) http://www.rollingstone.com/music/news/rodriguez-10-things-you-dont-know-about-the-searching-for-sugar-man-star-20130328
(5) http://www.imdb.com/title/tt2125608/trivia?item=tr1875911

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş