Stanley Kramer- Judgment at Nuremberg

"Ernst Janning: Judge Haywood... the reason I asked you to come: Those people, those millions of people... I never knew it would come to that. You *must* believe it, *You must* believe it!
Judge Dan Haywood: Herr Janning, it "came to that" the *first time* you sentenced a man to death you *knew* to be innocent."
Judgment at Nuremberg, 1961 yılı Stanley Kramer yönetmenliğinde, İkinci Dünya Savaşı galipleri ABD, Birleşik Krallık, Fransa ve Sovyetler Birliği'nin Nazi Partisi'ni "insanlık suçu, savaş suçları, dünya barışına karşı işlenen suçlar ve savaşa sebep olmak" ile suçladığı ve Almanya'nın Nürnberg şehrinde görülen Nürnberg Uluslararası Askerî Ceza Mahkemesi öncesi 1947 tarihinde görülen Judges Trial'dan esinlenilmiştir. Filmde görülen Feldenstein davası, gerçek hayattaki Katzenberger davasıdır.
Film siyah bir fon üzerine yazan "Overture" yazısı ile açılır. Arkadaki müzikle birlikte 5 dk süren bu sahnenin sonrasında Amerikalı hakimin şehre gelmesiyle film başlar. İçinde olduğu sistemin çarklarını döndürmek zorunda olanlar, sistemin yapıtğı zulümden sorumlu mudur? Sistemin esaretine düşmüş ve bağımsızlığını kaybetmiş yargıda görev alanlar, dönemin kanunlarına uyarak verdikleri kararlardan sorumlu mudur? Zaman ve mekan, yargı kararlarını değiştirir mi? İnsan, ülkesi için iyi şeyler yapmak isterken kötü şeylere alet olabilir mi? Filmde, döneminin şartlarına uyup işlerini yaparak zulme ortak olan yargı mensupları ile bu yargı mensuplarını yargılarken adaletin tarafsızlığı ile döneminin şartları arasında arada kalan bir başka yargı mensubunu seyrederiz. Senaryosu ve oyunculuk ile bir başyapıt haline gelen film, 11 Oscar ödülüne aday olmuş fakat 2 tanesini kazanabilmiştir. Özellikle avukat Hans Rolfe'nin savunmaları ve Dr. Ernst Janning'nin mahkemede konuşması izlenmesi gereken sahnelerdir.
Vurucu sahnelerden birisi avukatın tüm dünyayı suçladığı sahnedir:

Filmin en vurucu sahnelerinden bir diğeri:

Filmin sonunda tüm olanlar hakkında filmi yapanların düşüncesi belki de:

Filmle ilgili tırıvırı:
  • Nürnberg'de çekilmiş.
  • Filmde oynayan birçok oyuncu, konunun öneminden dolayı normal ücret almışlar.
  • Avukat Hans Rolfe rolünde Marlon Brando oynamak istemiş ve yönetmene konuyla ilgili de ulaşmış. Fakat yönetmen, Maximilian Schell'in "Judgment at Nuremberg" adlı bir televizyon yayınında aynı roldeki performansından etkilenerek Brando'ya göre çok bilinen birisi olmasa da rolü ona vermeye karar vermişler. Ve Maximilian Schell, bu rolle Oscar En İyi Erkek Oyuncu almış.
  • Filmde açıklaması yapılan şarkı: Lili Marlen. İkinci Dünya Savaşı'nda ünlenmiş Alman şarkısı. Hikayesi İngilizce olarak burada anlatılıyor. Orijinal sözlerini Birinci Dünya Savaşı'nda Alman asker Hans Leip yazmış, 1938'de Norbert Schultze bestelemiş. Şarkının orijinal ismi Das Mädchen unter der Laterne, Türkçesi ile Lambanın Altındaki Kız. Almanca sözleri ile Türkçeye tercümesi burada yer alıyor.

resim: https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj6-gEJWJYXPNfo5kJ6WIgGQCydxtiWyQk88ItoWNqaPLi5V4DRyAelbo7_T7_vrx0RU9K07fdvxC3KCH6Bnn5KV9Z6Tlr7wR1wK_fN3DOV4rp9Hpf8gzAIbfGTKNy2yy9swfhrT3OI78YS/s1600/judgment+at+nuremberg.jpg

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dostoyevski -İnsancıklar

Rainer Maria Rilke - Dua Saatleri Kitabı/Duino Ağıtları/Bütün Şiirlerinden Seçmeler/Malte Laurids Brigge'nin Notları + Cahit Zarifoğlu - Rilke'nin Romanında Motifler

Ahmet Erhan - Alacakaranlıktaki Ülke/Ölüm Nedeni Bilinmiyor/Ne Balık Ne De Kuş